Menu Close

Què és l'integració sensorial?

És un procés que duu a terme el nostre cervell, que permet interpretar i organitzar la informació sensorial del propi cos (tacte, músculs, equilibri) i de l’ambient (sons, colors…), per donar una resposta adequada a les demandes del nostre dia a dia.

Això, permet que els nens aprenguin i vagin desenvolupant les capacitats i habilitats relacionades amb la motricitat, la regulació del comportament, l’atenció i per tant, l’aprenentatge.

El professional responsable d’intervenir en aquest model, és un terapeuta ocupacional format específicament en integració sensorial. 

Quins són els 8 sentits?

Aprenenem  del món que ens envolta mitjançant els 8 sentits del cos: el gust, l‘olfacte, l’oída, la visió, el tacte, la propiocepció (consciència corporal), el sistema vestibular (equilibri) i la interocepció (sentit de les necessitats bàsiques com la gana, la son).

Què implica una disfunció en el processament sensorial?

Una disfunció de la integració sensorial implica dificultats a l’hora d’organitzar i interpretar en algun o diversos sentits.

Quan aquesta informació arriba confusa o distorsionada, apareixen dificultats en l’atenció, l’aprenentatge i la planificació i la organització per fer tasques quotidianes, tal, i com s’espera. També en el comportament, la comunicació i la forma de relacionar-se amb els iguals i els adults. 

Quan hi ha un desenvolupament i funcionament adequat de la  integració sensorial, no en som conscients de la importància que esdevé en el desenvolupament dels nens el fet de processar la informació sensorial d’una manera correcte.

 

A quins nens i nenes pot beneficiar?

 • Nens amb una sensibilitat superior o respostes inusuals a les sensacions
 • Aversió sobre certs aspectes amb el tacte que en general, no molesten a altres nens de la mateixa edat, per exemple, el nen evita algunes textures, el contacte, que el toquin. No li agrada jugar amb pintura ni amb jocs que embrutin. 
 • Por inusual a certs moviments, altures que normalment als nens no els fan  por. Es mostra molt prudent quan puja i baixa esglaons.
 • Sensibilitat extrema a certs sons, llums olors o sabors.
 • Realitzar accions per cercar experiències sensorial de manera constant, no para quiet o no veu el perill.
 • Nens amb dificultats d’aprenentatge i planificació en les habilitats motrius.
 • No li agrada fer esports o altres activitats físiques.
 • Es mostra evitatiu a l’hora de fer certes activitats, pujar o baixar escales o fer salts de certes alçades. 
 • Té problemes de coordinació.
 • Li costa començar i finalitzar les activitats.
 • Té problemes per desenvolupar noves idees de joc o jugar amb joguines.

A continuació us deixem un vídeo, (subtitulat en castellà), on explica amb exemples gràfics què és la Integració Sensorial.